2006. április 18., kedd

25. Igék és a (sötét) múlt idő

Egy kis lazulás után visszatérek az igékhez. Ami most következik, az fontos a jövőre nézve (vagyis a múltra), mert az igék ragozása nem egyszerű. Annak tűnhet, de ez becsapós. Duma helyett jöjjön egy kis ízelítő!

Az igék múltidejéhez a szó utolsó szótagját kell megváltoztatni, ahogy idáig is, de a szavak utolsó szótagjai teljesen elváltozhatnak ragtól függően. A következő táblázatban az igék múltidejét mutatom be.

Először az -u végű igék:

う végződésű igemúlt ideje
った
いた
およおよいだ
ころころした
った
んだ
んだ
んだ
った


A fenti igék csak példák. Minden ige utolsó szótagja hasonló módon változik. Itt már több különbség is van az igék utolsó szótagjának a változásai között, mint előzőleg. Felszínesen azt mondhatnám, hogy japánul a た a múlt idő jele. De nem mondom.

A -ru végű igék esetén mindig ugyanúgy változik az utolsó szótag:

る végződésű igemúlt ideje
たべたべ


Végül egy-két rendhagyó eset:

Kivételek:
するした
くるきた
いくいった
だった


A -ru végű igéknél egyszerű a helyzet, le kell cserélni a る szótagot た-ra. Viszont a rendhagyó igéket meg kell tanulni.

A -ます végű udvarias alakú igék múlt idejéhez az udvarias végződést kell megváltoztatni: -ました lesz belőle.

Például: たべます "eszik" → たべました "evett". Ez megfelel a す szótaggal végződő szavak ragozásának.

Most nem írok a többi esethez példamondatokat. Egyetlen változás az igéknél a végződés. Feladatként megpróbálhatod az összes eddigi mondatot múltidőbe tenni. De csak ha szeretnéd!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Zé! csak egy egyszerű kérdésem lenne, hogy jól értem -e: az うvégű igéknél az う mindig った -ra, a く mindig いた-ra, a ぐ mindig いだ -ra stb ugyanígy a példáid szerint változik? Pl いく -ből いいた lesz? köszönettel ETking

    VálaszTörlés
  2. Szia Zé! Bocs, hogy megint zavarlak, de az előző hoozászólásommal kapcsolatban észrevettem, hogy az iku pont rendhagyó ige, szóval akkor arra kérlek, hogy a hozzászólásomban változtasd meg a kérdést arra, hogy a かく-ből かいた lesz-e. Köszönettel ETking.

    ui: bocs a kavarásért

    VálaszTörlés
  3. Így van de eddig azt hittem ez egyértelműen kiderül. :S

    VálaszTörlés